11 Ağustos 2012 Cumartesi

Bocalamak istersen

Her gelişimde gidişimde bocalıyordum işte ve yine ne yapacağımı bilmiyordum. Hep fırtınalı yaşantım.

Hiç kimse bilmiyordu. O biliyordu, hangi anda ne yapılır, nasıl yaklaşılır ve neler söylenir. Nereden girilir nereden çıkılır gizli saklı yerler, belalı ve sukunet içindeki yerler bir bir, içinde bir yerlerde yazılı sanki. Oysa ne yapsam, içinden çıkamayacağım bir daha düzeltemeyeceğim, yer yarılsa içine girsem, kurtulsam şu beladan diyeceğim, bir halin içine düşüyorum sırıl sıklamım. Şu anda burada olmak ne zor iş.

Hiç rüzgara karşı gitmemiş ki, o. Uçmak istersen, karşına alırsın rüzgarı, tekne bocalar.

A. Devrim Karaca
Nanogemi

8 Ağustos 2012 Çarşamba

Cadde Altından Gelen Çelme

Brükselde bir sokak heykeli
Kaydırırlar ayağını böyle, ya! Sanma, denetim kendi elimin altında ve her şey gözümün önünde olup bitiyor, diye. Sanma iktidar sensin, gelecek de senindir. Sanma seni yıkacak güç yoktur çünkü en güçlü zaten sensin, diye.

Bil, gönüllerde kaybedersin en önce daha yüreğine, kaybediyor olduğun işaretleri gelmeden. Bil, her şey, sen herşeyden haberdar iken devreye girer. Bil, herşey, haberdar olduğun herşeyin içinde olacak zaten. Bil, en güvendeyken, en yakınında, en güçlüyken gerçekleşecek düşüşün. Bil, hiçbir şey haddinden öte yol alamaz.

Dünya, güneş ve ay sayesinde ışık alır. Işık döngüsel olandır, harekettir, değişimdir, dönüşümdür, yok oluş ve var oluştur. Işık yüzüne vurduğunda sen ise gölge yaparsın. İşte, o gölgenden kork. Bazen ışık arkandan vurur ve gölgen önüne düşer. Kendi önünü kendin karartırsın. 

Kendi önünü karartığında anla ki artık çok geçtir. Cadde altından çıkar bir el tutar bir ayağından, diğer ayağın tam da havadayken; bir adım daha atacağını planlarken, hem de düşünme gereği dahi duymadan. Ağzından, şaşkınlığın, korkunun, bilememenin yarattığı gerilimle ve hızlı bir refleksle soluk alırken, ellerin, o bilinen sahneyi tamamlamak üzere, ayaların yeri gösterecek şekilde önüne doğru açılır. Gözlerin ve zihnin, işte tam o anda daha kim bile olduğunu anlayamadan aynı şeyi idrak eder:  "ÇELME" yi yedin. İktidarın da sen de bitersin, o zaman. Duy, önce gönülde kaybedersin.

A. Devrim Karaca
Nanogemi


6 Ağustos 2012 Pazartesi

Hekzegram Çubukları "Gönül;bir ben var benden içerü"

Nedir bu çubuklar, nereden çıktı?

Üstüme iyilik sağlık anacığım ne işe yarar bunlar! Bunlar da moda oldu yarın unutur gidersiniz allahıma. Ya gerçekten bunlar işe yarıyor mu? Hacı, bir hexegram atsak ya yolumu şaşırdım aklım karmakarışık. Hafızın, Bektaşi ile anıları. Hekzegram, guruların şizofren, psişik ağları... "Bir ben var benden içerü"

Pek yakında. Size sizden de yakın! İç devinimin masalsı gönül sırları. Gönül ilişkisi. Savaş Sanatı.

devamı.
http://kaxumabuk.blogspot.com/2012/12/seyyahn-ayaklar-bes-rengin-ksa-oykusu-2.html

Yılın çeyrekleri ne anlama gelir, ne işe yarar?

Yılın Çeyrekleri

Bazan gelir başa. Bazan böyle afilli laflar vardır. Hava katar, bilirkişi konuşuyor hissi verir. "Çeyrek" bir bütünün 4 eşit parçası için kullanılan biz söz. Nasıl ki "yarım" bir bütünün iki eşit parçasından birisine deniyorsa. Söz içindeyken bu parçaların eşit olması gerekmez. "Az" anlamında da kullanılır. Yarım akıllı, gibi.

Yıl içinde 12 ay vardır. Yıl, bir ocak ile başlar, 31 aralık ile biter. 12 ay dörde bölününce, dört adet üç aylık dilimler eldeederiz. İşte bunların her birine "çeyrek yıl"  denir. Günlük hayatta ekonomik etkinliğin içinde "2012-Ç3 veya 2013 Ç1" şeklinde görünür. Nasıl okuyacağız bunları?

Özel amaçlı bir araştırma gemisi veya açık denizlerde petrol arayan çıkaran bir petrol platformu için teslim dönemi "2013-Ç4"  olarak verilmiş, diyelim. Ne anlayacağız?

Ç1: Bir Ocak ile 31 Mart arasını ifade eder. Aynı şekilde,
Ç2: Bir Nisan ile 31 Haziran
Ç3: Bir Temmuz ile 31 Eylül
Ç4: Bir Ekim ile 31 Aralık 

dilimlerinden oluşur. "2013 Ç4" yani "2013 yılının dördüncü çeyreği" yani 2013 yılının bir ekimden başlamak üzere 31 aralığa kadar olan günlerini ifade eder. Dördüncü çeyrekte teslim edilecek mal en erken bie ekim, en geç ise 31 aralık gününe yetiştirilecek demektir.

"2012-Ç2" ingilizce kullanan yazışmalarda "Q2-2012" biçiminde görünür. 

(Ç)eyrek ~ (Q)uarter

teşekkürleriniz için,
A. Devrim Karaca / Nanogemi